Alles is een keuze

Een van mijn meest favoriete boeken die ik laatst heb gelezen is van de schrijfster Eva Eger met als titel: De keuze. Waarom? Omdat zij zo mooi heeft verwoord en doorleefd waar het voor mij in het leven in de kern om gaat: Alles zit al in je, je hoeft er maar voor te kiezen!
Zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden als een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij vrijheid kunnen ervaren. Hoe deed ze dat, zul je je afvragen?

Want hoe kun je je in zo’n gevangenschap nu in hemelsnaam vrij voelen?  

Zij kon contact maken met dat deel in haar dat besefte dat niemand haar haar waardigheid en vrijheid kon afnemen, tenzij zij daar zelf toestemming voor zou geven. Ze had een keuze! Ze liet niemand haar vrijheid afpakken. Ze voelde dat ze keuzes had in de kleinste dingen. Dat hield haar op de been, elke dag opnieuw.

Het gevoel dat alles een keuze is in het leven, geeft heel veel vrijheid, maar in de realiteit voelt dat niet zo. We voelen namelijk vaak dat we geen keuzes hebben. En waar komt dat door?
Omdat we de macht over onze eigen keuze uit handen geven. En daarmee stemmen we er dan mee in om slachtoffer te zijn, én een gevangene. Vastzitten in je eigen luxeleventje, vastzitten in je liefdeloze relatie, vastzitten in een toxische werkomgeving. We blijven erin zitten omdat we bang zijn een keuze te maken.

“Ik kanker? Neeeeeee……..”

Bij mij is begin december 2020 baarmoederhalskanker geconstateerd. Als de dag van gisteren herinner ik me nog precies de plek waar ik stond toen ik dat bericht te horen kreeg. Het voelde zo onwerkelijk, ik KANKER? Neeeeeee…, maar het besef kwam uiteindelijk goed door.
Een week ben ik even goed ervan af geweest, heb ik gehuild, en de kwetsbaarheid van het leven gevoeld. En toen dacht ik: ‘Oké Liek, DIT gaan we aan!’ Ik voelde deep down zo sterk dat dit mijn tijd nog niet was. Ik dacht ook: ‘Dit is mijn kans om alles wat ik heb geleerd toe te gaan passen op mezelf. Ik heb een KEUZE en ik kies voor leven en genezen’. Ik ging aan het roer staan en op het moment dat ik die keuze intern maakte voelde ik zoveel power. En gaande het hele ziekteproces ben ik die niet verloren. Ik kwam in actie door bijvoorbeeld dratisch mijn eetpatroon te veranderen, veel te gaan wandelen in de bossen en een goede haptonoom in de arm te nemen. Ik ging mij verdiepen in het zelfhelend vermogen van mijn lichaam. Elke bestraling lag ik onder dat apparaat en stuurde ik gedachten de wereld in dat deze bestraling mij ging helpen om te genezen. Je gelooft het of niet, ik heb echt geen angst gevoeld. Dit hele proces is voor mij een groot bewijs dat je meer invloed op je leven hebt dan je denkt. Ik wil hiermee niet zeggen dat alles te genezen is zolang je er maar voor kiest. Mijn punt is wel dat je kunt kiezen hoe je ermee omgaat. Want een jaar later schrijf ik deze blog en vertel ik jou dit verhaal met meer energie dan ooit.

De vier vragen

In het boek vertelt Eva haar levensverhaal en hoe zij als psycholoog zoveel mensen heeft geholpen in haar praktijk. Zij stelde haar patienten de volgende vier vragen die ik graag met jullie wil delen. Deze kunnen jou ook helpen op momenten dat je vastzit:

1. Wat wil je?
Het lijkt een eenvoudige vraag maar deze is lastiger dan je denkt. Je bent gewend om de vraag te beantwoorden door uit te spreken wat je voor een ander zou willen. Maar wat wil je vanuit jezelf? Op één lijn komen met jouw verlangen is de uitdaging bij deze vraag.

2. Wie wil het?
Het is jouw battle, jouw taak, niet die van een ander. Welke verwachtingen heb je voor jezelf? Of wil je alleen maar voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben? Leven vanuit je authentieke zelf betekent soms dat je de goedkeuring of het plezieren van een ander moet opgeven.

3. Wat ga je eraan doen?
Hier komt ‘in actie komen’ om de hoek kijken. Verandering begint door je bewust te worden dat iets niet langer meer werkt. Daarna volgt in actie komen en vertrouwde patronen doorbreken.

4. Wanneer?
Zoals mijn man altijd zegt als grap: ‘Morgen gratis bier’. Met andere woorden: ik hoef het vandaag nog niet te doen, want morgen is er ook nog een dag. Je maakt als het ware een valse belofte met jezelf.

Als je wilt ontwikkelen en niet in cirkeltjes wilt blijven ronddraaien, dan is het enige goede antwoord op deze vraag: NU!

Succes en kies wat goed voelt voor jou.