Gun jezelf een beetje magie in het leven

Ik geloof dat het wel meer dan 14 jaar geleden is dat een vriendin een keer aan mij vroeg: “Stel jij je wel eens de vraag wie je echt bent en wat je komt doen in het leven?”. Op dat moment werd ik best overvallen door die vraag. Het voelde zo groots en eerlijk gezegd wist ik ook geen passend antwoord. Ik wilde mijn antwoord zuiver houden en zei dat ik daar nog nooit zo diep over had nagedacht. Het zaadje was wel gepland. Niet dat ik meteen daarna heel hard ging nadenken over een antwoord op deze vraag, maar het triggerde me wel. Het feit dat ik nu nog precies weet waar ik zat en wie het aan me vroeg, geeft aan hoe groots deze vraag voor me was.

Hoe stop je dat ego-denken dan?

We vliegen zo door het leven dat we vaak niet stilstaan bij de grotere levensvragen. En het zijn juist die levensvragen die helpend zijn om meer rust en vertrouwen te krijgen in het leven. Ik weet niet of je het herkent dat er constant zo’n schreeuwend stemmetje in je hoofd zit dat om aandacht vraagt? Een stemmetje dat ervoor zorgt dat je de dingen zo doet dat je geen ongemak hoeft te voelen. Je aanmoedigt om voor de korte kick te gaan, je af en toe zegt dat je niet goed genoeg bent etc. Weet dan dat dit je ego-denken is. Het is een langspeelplaat die maar door blijft draaien. Gevoelens van angst, schuld en schaamte horen hier bijvoorbeeld ook bij. Ik hoor je al vragen: “Oké, allemaal mooi en aardig, maar hoe stop je dat ego-denken dan?”. De eerste stap is eigenlijk heel simpel: door je ervan bewust te worden dat je deze gedachten, dit ego-denken, hebt. Dan neem je namelijk de rol van observator van je gedachten aan en stap je in feite uit je eigen (negatieve) verhaal.
Ik weet, sommige gedachten zijn erg hardnekkig en blijven maar terugkomen. Met alle bijkomende gevoelens en zelfs lichamelijke sensaties. Het is net als het trainen van een spier, hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. En op den duur kun je echt verschil gaan voelen en merk je dat je gedachten rustiger worden.

Dat is de stem van je ziel

Een volgende stap is dat je meer gaat luisteren naar een andere stem, die van je ziel. Door bijvoorbeeld vijf minuten per dag een momentje voor jezelf te nemen, in stilte. Dat je dan bij jezelf incheckt. Hoe voel ik me nu? Hoe voelt mijn lijf? Is het gespannen? Voel ik ergens onrust? En als je dat vaker doet, dan kan er een moment ontstaan dat je rust voelt, of krijg je opeens een ingeving over iets waar je al heel lang over nadenkt. Die stem die heel anders aanhoort, zachter is en rustgevender, dat is de stem van je ziel. Wat zou de wereld een stukje mooier zijn als we allemaal meer naar die stem zouden gaan luisteren in plaats van de ego-stem. Het is best lastig om het verschil te voelen tussen deze twee stemmen, vooral als je niet weet dat het twee verschillende stemmen zijn. Mischien ben je niet gewend om te mediteren, of vind je het lastig. Niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Ik zie bijvoorbeeld een wandeling in het bos, een fietstocht en schilderen ook als een vorm van meditatie. Kijk goed wat bij jou past, waar jij rustig van kan worden en waarmee je makkelijk in contact komt met jezelf.

Om je te leren luisteren naar de stem van je ziel, geven Thérèse Snel en ik een dagcursus Soul2Be op zaterdag 23 april. Met mooie oefeningen, meditaties en visualisaties, leren we jou op een andere manier te luisteren en te communiceren met jezelf. Je zult merken hoe magisch dat kan zijn.

Gun jezelf een beetje magie in het leven
Wil je hier meer over weten? Ga dan naar onze website https://www.groei-in-zicht.nl/soul2be en meld je aan. Je gunt jezelf toch ook wel een beetje magie in het leven? Hopelijk mogen we je op 23 april ontmoeten.